vineri, 28 octombrie 2011

Out of the box


Ce e out of the box?
Ei bine e exact "out of the box" sau "în afara cutiei". Ca să întelegeți mai bine să facem referire la cel ce a dat nastere acestui concept,
Henry Dudeney , un matematician britanic specializat în jocuri logice. El e cel care a dat naștere jocului cunoscut ca și "nine-dots puzzle". Ce presupunea jocul? Simplu! Unirea celor 9 puncte prin patru linii fără să ridici creionul de pe foaie. Pare simplu? Try it! Rezolvarea apare în momentul în care realizezi că granița impusă de cele 9 puncte este una psihologică pe care ne-o autoimpunem. Jocul poate fi cu ușurință rezolvat doar prin extinderea liniilor în afara graniței artificiale creată în mintea noastră de cele 9 puncte. "Out side the box" e un alt mod de a reformula rezolvarea jocului. Jocul provoacă inteligența și creativitatea în același timp și te forțează efectiv să gandești în afara cutiei.
Ce înseamnă să gândești "out side the box"? Înseamnă să găsești rezolvarea problemei privind din cele mai neașteptate unghiuri. Atunci cînd o problemă pare de nerezolvat, poate o privești din direcția greșită.
Sunt din ce în ce mai puțini cei care gandesc out side the box, cărora nu le este frică de a ieși din tipare, în special cele în gândire. Ne e frică să vedem mai mult decît ni se arată, să gândim mai mult decît ni se spune, să vedem dincolo de ce e evident(pentru restul turmei).
Cine este cutia?
Cutia e mama, e tata, e cățelul, e vecinul, educatoarea, profesoara, prezentatorul de știri, e societatea, e politicianul de pe ecran, e opoziția, e browserul pe care toți îl utilizăm, e persoana care ne arată/spune cum să ripostăm, cum să gândim altfel dar nu unic. Cutia e mare, foarte mare, atât de mare încât nu vedem că e doar o cutie și ce e cel mai important că poți trăi în afara ei. În cutie opțiunile noastre sunt limitate, în afara ei nu este nici o limită.

Și ca și încheiere pentru acest prim post, "out of the box" semnifică și ceva de abia făcut, creat...deci we are out of the box! let's explore!!!
p.s. poza ilustrează 2 moduri posibile de rezolvare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu