luni, 31 octombrie 2011

Semaforul seismic

Întotdeauna am considerat că românii sunt cei mai inventivi, în special când, vorba românului "se află cuțitul la os". De data aceasta s-au gândit că nu ar strica o aplicație care să ne anunțe la timp, sau în timp real despre producerea vreo unui fenomen seismic. Suportul l-au primit, App&Go Mobile, inventivii s-au găsit, Institutul Roman de Seismologie Aplicată. Aplicația Alertă Cutremur Vrancea îi avertizează pe utilizatori de apropierea unei unde de șoc a unui cutremur de peste 4.8 grade pe scara Richter.
Cu ce ne ajută? Ce ne oferă? Cît timp ne oferă să reacționăm?
Eih bine pe lângă faptul că aplicația îi avertizează doar pe utilizatorii din București și Timișoara, aceasta oferă acestora un timp de....34 de secunde pentru cei localizați în București și până la un minut pentru cei din Timișoara. Bun,bun...concluzia e că plătesc 9.99 euro/ lună sau 99.9 euro/an pentru....34 de secunde avans în cazul unui cutremur. Oare cât îmi ia să caut telefonul, să-l deblochez, să văd avertizarea, să conștientizez pericolul și să mă mobilizez?
Și încă nu am terminat. O funcție suplimentară după cum o numesc și cei de pe itunes este Semaforul Seismic. Această minunată funcție suplimentară și la fel contra cost(4.9 euro/lună sau 49.9 euro an) indică probabilitatea producerii unui cutremutr în zona Vrancea. Primim astfel două notificări/zi cu privire la șansele de a se produce un cutremur în zona Vrancea. Adică pe lângă stresul că aș putea primi în orice ce secundă pe telefon un mesaj de genu "se produce un cutremur de peste 4,8 grade, ai 34 de secunde să fugi", trebuie să primesc și 2 notificări care să-mi prezinte probabilitatea producerii unui cutremur în zona Vrancea. Mă gândesc cum ar suna o astfel de notificare "azi sunt șanse de 89,9% să se producă un cutremur în zona Vrancea". Ce fac? Încep să sun toți cunoscuții din zonă să-i alertez? trimit semnale luminoase? Mă duc la OTV în direct?

Aș vrea să privesc aplicația ca pe una utilă, așa cum ne și este prezentată însă nu pot să nu văd în ea încă o unealtă care se folosește de starea actuală de criză și recentele fenomene de pe întreg globul. Oamenii sunt confuzi, le sunt expuse diverse situații care îi afectează direct sau indirect, și în această stare de haos, orice unealtă care este prezentată ca fiind utilă, decisivă în viața noastră este preluată ca atare fără a fi supusă unor reflecții mai profunde.

vineri, 28 octombrie 2011

Out of the box


Ce e out of the box?
Ei bine e exact "out of the box" sau "în afara cutiei". Ca să întelegeți mai bine să facem referire la cel ce a dat nastere acestui concept,
Henry Dudeney , un matematician britanic specializat în jocuri logice. El e cel care a dat naștere jocului cunoscut ca și "nine-dots puzzle". Ce presupunea jocul? Simplu! Unirea celor 9 puncte prin patru linii fără să ridici creionul de pe foaie. Pare simplu? Try it! Rezolvarea apare în momentul în care realizezi că granița impusă de cele 9 puncte este una psihologică pe care ne-o autoimpunem. Jocul poate fi cu ușurință rezolvat doar prin extinderea liniilor în afara graniței artificiale creată în mintea noastră de cele 9 puncte. "Out side the box" e un alt mod de a reformula rezolvarea jocului. Jocul provoacă inteligența și creativitatea în același timp și te forțează efectiv să gandești în afara cutiei.
Ce înseamnă să gândești "out side the box"? Înseamnă să găsești rezolvarea problemei privind din cele mai neașteptate unghiuri. Atunci cînd o problemă pare de nerezolvat, poate o privești din direcția greșită.
Sunt din ce în ce mai puțini cei care gandesc out side the box, cărora nu le este frică de a ieși din tipare, în special cele în gândire. Ne e frică să vedem mai mult decît ni se arată, să gândim mai mult decît ni se spune, să vedem dincolo de ce e evident(pentru restul turmei).
Cine este cutia?
Cutia e mama, e tata, e cățelul, e vecinul, educatoarea, profesoara, prezentatorul de știri, e societatea, e politicianul de pe ecran, e opoziția, e browserul pe care toți îl utilizăm, e persoana care ne arată/spune cum să ripostăm, cum să gândim altfel dar nu unic. Cutia e mare, foarte mare, atât de mare încât nu vedem că e doar o cutie și ce e cel mai important că poți trăi în afara ei. În cutie opțiunile noastre sunt limitate, în afara ei nu este nici o limită.

Și ca și încheiere pentru acest prim post, "out of the box" semnifică și ceva de abia făcut, creat...deci we are out of the box! let's explore!!!
p.s. poza ilustrează 2 moduri posibile de rezolvare